Zomer-, all season-, of off road banden?

15/06/2016 By Redactie

Zomer-, all season-, of off road banden?

winterband all season band zomerbandHet is zomer. U heeft uw winterbanden hopelijk al verwisseld? Maar wat is nu de juiste keuze: rijdt u van mei tot september op zomerbanden, kiest u all season banden, of worden het toch die off-road banden? In dit artikel leest u welke keuzen u kunt maken.

Wanneer het buiten warmer is dan 7 graden Celsius kunt u niet meer veilig op winterbanden rijden. Wij zien sommige automobilisten nog tot juni op winterbanden rondrijden, maar dat is echt onzin. Winterbanden zijn eigenlijk een noodverband voor de koude maanden en voor gebruik in wintersportgebieden. Wissel dus bij normale Nederlandse lentetemperaturen naar zomerbanden. Het maakt daarbij niet uit of het veelvuldig regent.

All season

Wanneer u liever geen banden wisselt zijn all season banden of 4-seizoenenbanden een idee. Met dit type band kunt u het hele jaar rijden. De compound en het profiel zijn erop afgestemd om een compromis te vormen tussen zomer- en winterbanden. Bij slecht weer en kou heeft de all season band voordelen ten opzichte van een zomerband. Maar als het echt gaat sneeuwen schiet dit type band soms tekort.

Wij raden u aan er niet meer op wintersport te gaan. Ook is dit niet de beste band voor de sportieve rijder. Maar als u gewoon in Nederland rondrijdt, dan is dit type band geschikt om het hele jaar door te gebruiken.

M+S

winterband pictogram sneeuwvlok m+sVeel SUV rijders gaan ervan uit dat hun banden met M+S logo geschikt zijn voor gebruik in de zomer zowel als de winter. Maar het M+S logo is geen beschermd symbool. Met andere woorden: het zegt weinig over de eigenschappen van de band.

Echte winterbanden en de nieuwe typen all season banden zijn goedgekeurd als winterband. Dat is te zien aan het pictogram van een sneeuwvlok op de zijkant van de band.

Winterbanden

Winterbanden hebben aanzienlijk zachter rubber, dat bovendien anders van samenstelling is. Daardoor blijven winterbanden ook bij temperaturen onder de 7 graden Celsius flexibel. Het profiel is voorzien van een groot aantal lamellen en vervormt gemakkelijk. Daardoor is er meer grip. Vooral bij optrekken en afremmen bieden winterbanden grote voordelen. Bovendien zijn ze in een groot aantal wintersportlanden verplicht.

Off road banden

Winterbanden voor uw 4x4Hier kunnen we een heel artikel aan wijden. Maar onder off road banden verstaan we die banden die speciaal voor grip in het terrein moeten zorgen. Sommigen zijn een comprimis, zoals de AT of All Terrain band, sommigen zijn echte modderbanden (Mud Terrain of zelfs Super Swamper). Koop wat u nodig denkt te hebben of stoer vindt, maar houd er rekening mee dat deze banden op de weg niet best presteren. Ook niet in de regen of de winter, hoewel ze lekker veel profiel hebben.

Conclusie

Kies bij het bestellen van banden eerst of u alle modellen wilt zien of alleen zomer,- all season-, of winterbanden. Zoek dan de juiste maat op, bestaande uit de breedte, de hoogte en de diameter (meestal de velgmaat in inches). Online bestellen is dan supereenvoudig en u heeft uw banden snel in huis. Er zijn altijd garages in de buurt waar u de banden kunt laten monteren!

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook