30/08/2012 By Redactie

Nieuwe Fiat Panda 4×4

Fiat presenteert de nieuwe Panda 4×4, die op de autoshow van Parijs in levende lijve te zien zal zijn. Het was natuurlijk wachten tot Fiat van de nieuwe Panda weer een vierwielaangedreven versie zou maken. Gelukkig is dat nu gebeurd. Fiat moet ook eigenlijk wel, als grootaandeelhouder van Jeep.

Volgens de eerste berichten is de nieuwe Panda 4×4 368 cm lang, 167 cm breed en 160 cm hoog. Dat is op alle fronten ietsje meer dan zijn voorganger. Onderscheidend zijn de stoerdere bumpers met aluminiumkleurige ‘schuifplaat’, 4×4 badges, de unieke mistlampen en de stootstrips aan de zijkanten. Uiteraard staat het model ook hoger op de poten dan een normale Panda.

Exclusieve kleuren voor dit model zijn Verde Toscana en Arancio Sicilia. Het eerste is de kleur op de foto’s, het tweede is een pittig oranje. Ook binnenin zijn afwijkende kleuren mogelijk.

Het model schijnt naast een 4×4 uitvoering ook geleverd te worden in een voorwielaangedreven variant. Onzin natuurlijk, want daarmee wordt het een mini-blufsuv. Wij zouden gaan voor de vierwielaangedreven versie die is voorzien van  elektronisch gestuurde sperdifferentiëlen om het vermogen naar de juiste wielen te sturen. De chauffeur kan naar wens permanente vierwielaandrijving inschakelen via een knop op het dashboard. Dat kan tot een snelheid van 50 km/u.

Motoren
Natuurlijk gebruikt Fiat slechts 900cc metende TwinAir Turbo voor deze lichte auto. Het dappere blokje levert  85 pk en is zelfs koppelrijker dan de uitgaande motor. Voor wie meer koppel zoekt, of zuiniger wil rijden, is er de 1.3 MultiJet II diesel met 75 pk. Beide motoren zijn gekoppeld aan handgeschakelde zesversnellingsbakken. Een Natural Power variant die op twee soorten brandstof, benzine en zogenaamd groengas, kan lopen wordt ook getest.

De Panda is redelijk uitgerust met een CD/MP3 speler, lichtmetalen velgen, elektrisch verstelbare zijspiegels en centrale vergrendeling met afstandsbediening. Het interieur schijnt een extra vakje te hebben en leverbaar te zijn in aardse tinten.

Amerikaanse bronnen beweren dat de nieuwe Panda 4×4 de basis zal vormen voor een nog aan te kondigen nieuwe  Jeep, de Jeepster. Wel zal hiervoor het platform iets vergroot worden.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook