20/03/2012 By Redactie

Jeep Liberty met Italiaanse invloeden

De Jeep Liberty moest in Amerika de opvolger worden van de Cherokee, de populaire hoekige SUV. Op de één of andere manier is het echter altijd kwakkelen geweest met de Liberty. Nu moet er een nieuwe komen, met hulp van de Italianen.

De Cherokee was een middelgrote, relatief eenvoudige en goed terreinvaardige Jeep. Hij paste netjes tussen de kleinere en extremere Wrangler en de dure Grand Cherokee. Vanaf 2002 moest een nieuwe Liberty de oude Cherokee opvolgen. Deze nieuwe auto heette in Nederland trouwens ook Cherokee. Hij had rondere vormen en ronde koplampen en werd niet echt een succes. In 2007 verscheen een vernieuwd model dat ineens veel hoekiger was. Ook zijn broertje, de Dodge Nitro, was zo hoekig. Inmiddels is Dodge in Nederland gestopt en is ook de Jeep Cherokee hier niet meer leverbaar.

De hoop is gevestigd op een nieuw model dat samen met Fiat wordt ontwikkeld. Dat is te zien aan de carrosserie. Op deze ‘mule’ of testauto is het blik van een Alfa Romeo Giulietta bevestigd! Dat zal zeker niet zo blijven, maar mooi vinden we het eigenlijk wel.

De nieuweling moet voor modeljaar 2014 verschijnen, Dat is in Amerika ergens halverwege 2013. Het model zal in Amerika gebouwd worden en de directeur van de fabriek aldaar, Bruce Baumhower, liet al iets los over de techniek: “De nieuwe Liberty krijgt een 3.2-liter V6 motor, negen versnellingen, en een verbruik waarvan je achterover zult slaan”. Dat laatste bedoelde hij natuurlijk in positieve zin. Desondanks vinden wij Europeanen een V6 meestal overbodig. Daarom wordt over een diesel nagedacht, evenals over een viercilinder met Fiat’s MultiAir technologie.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook