06/02/2016 By Redactie

De Amerikaanse terreinwagen bucket list

U kent hem wellicht, de bucket list. Een lijst van landen die je bezocht moet hebben, dingen die je gedaan moet hebben, restaurants waar je gegeten moet hebben en ga zo maar door. De bucket list is een lijst van gave dingen die je nog wilt doen en die je afstreept als je ze gedaan hebt.  Natuurlijk maken wij een bucket list van terreinwagens waarin je gereden moet hebben. Amerikaanse terreinwagens, want een Japanse hybride kan altijd nog. Het is aan u om te bepalen of het rijden alleen voldoende is, of dat u (één van deze) auto’s ook daadwerkelijk in uw bezit wilt hebben. In dat laatste geval kunt u uw bestaande auto goed kwijt via ikwilvanmijnautoaf.nl.

Cadillac Escalade

bucket list Cadillac EscaladeCadillac, wie kent het roemruchte Amerikaanse luxemerk niet? Wie in de jaren ’50 of ’60 in Amerika geld had of beroemd was, die kocht geen Rolls-Royce. Nee, je kocht een Cadillac. Bijvoorbeeld een Coupe Deville of een Eldorado, met staartvinnen en misschien wel in het roze.

De eerste SUV die het merk maakte was de Escalade, uit 1999. Dit model bestaat nog steeds en vormt de Amerikaanse top van grote, luxe SUV’s. Het is de ideale auto voor rijkelui en beroemdheden, bij voorkeur met grote gezinnen. Maar ook rappers wisten deze black Cadillac goed te vinden.

Als u zo’n Escalade wilt rijden kunt u in Nederland onder meer terecht bij Pietersen US Cars & Bikes. Het Rotterdamse bedrijf is officieel dealer van Cadillac. Een stuk goedkoper is natuurlijk het huren van zo’n bakbeest. Bent u toevallig in Los Angeles? Kijk dan bijvoorbeeld bij Hertz in de Prestige Collection.

Ford F-150

bucket list Ford F150Amerikaanser dan een full size pickup truck wordt het niet. En de meest geliefde pickup is een Ford F-150. Dit type is sinds 1948 in continue productie geweest en is niet alleen de bestverkopende pickup truck, maar zelfs lange tijd de bestverkopende auto in Amerika! Voor het echte pickup gevoel maakt het niets uit of de F-150 een oud of een splinternieuw model is.

Wilt u er één kopen, dan kan een Harley-Davidson Edition een goed idee zijn. Die raakt u altijd weer kwijt aan een motorliefhebber. Bij importbedrijven zie je nogal eens een SVT Raptor. Het nut voor Nederland is zeer beperkt, maar vergis u niet: dit is een zeer capabele off-roader.

Jeep Wrangler

bucket list Jeep WranglerJeep bestaat 75 jaar en viert dat met diverse Anniversary modellen. Dit is dus misschien wel hét moment om een echte Wrangler te kopen. De Jeep Wrangler is immers één van de meest iconische voertuigen van de laatste 100 jaar. Iedereen herkent ze en vrijwel iedereen vindt het een sympathiek model. Nu ja, mensen die zich de bevrijding herinneren wellicht wat meer dan de bomenknuffelaars.

Het leuke aan de Wrangler is dat de deuren er heel gemakkelijk uit kunnen. Met iets meer moeite en de juiste Torx sleutel is ook het kunststof dak te verwijderen. De ‘open air’ ervaring is grandioos.

Het is geen wonder dat de Wrangler een populaire verhuurauto is in bijvoorbeeld Florida, Hawaii of Puerto Rico. Bent u in Utah? Ga dan off-road over de rode rotsen met een huur-Jeep van Canyonlands, Cliffhanger of Twisted Jeeps. Ja, dat mag gewoon!

Jeep Grand Cherokee

bucket list Jeep Grand CherokeeHet lijkt misschien flauw om twee Jeeps in een bucket list te zetten. Maar de Grand Cherokee is een heel ander beest dan de Wrangler. Die laatste is vooral basic, ruw, geschikt voor off-road gebruik en eindeloos aanpasbaar door sleutelaars. De Grand Cherokee is bijna net zo goed in het terrein – tenzij u over metershoge rotsen wilt klauteren. Het verschil is dat de Grand Cherokee zowel off-road als op de snelweg heel prettig en comfortabel te rijden is. Het is een luxe SUV, dat zie je en dat voel je.

Ram Truck

bucket list Dodge RamDit is de nieuwe naam voor de Dodge Ram. De Chrysler Group (tegenwoordig FCA) besloot namelijk om van de bekende naam Ram een eigen submerk te maken. Niet onterecht, want net als de Ford F-150 is dit één van de meest bekende Amerikaanse pickup trucks. Lekker groot en lekker krachtig. Opvallend aan de Ram is de enorme grille, die meestal ook nog verchroomd is.

Het summum is het SRT model. Dit beschikte over de 8,3 liter V10 motor die afkomstig was uit de Dodge Viper SRT/10 sportwagen. Denk aan dik over de 500 pk. De SRT was leverbaar tussen 2002 en 2007. Onlangs vonden we er nog ééntje, gewoon in Nederland, voor nog geen tweeëntwintigduizend euro. Doe eens gek!

Lexus LX 570 of Toyota Land Cruiser

bucket list Lexus LX 570Okee, het is geen in Amerika gemaakte auto. Maar in Amerika geldt de Lexus LX 570 als het summum op het gebied van comfort en betrouwbaarheid. Er zijn verschillende uitvoeringen geweest, van de LX 450 tot de hedendaagse LX 570. En ze hebben allemaal een super soepele V8 motor en een zeer luxueuze uitrusting.

Als de LX te moeilijk te vinden blijkt kunt u ook gewoon een Toyota Land Cruiser nemen. Die zijn technisch gelijk en zagen er tot een paar jaar geleden ook vrijwel hetzelfde uit. In het Midden-Oosten, Afrika en Australië weten ze een Land Cruiser wel op waarde te schatten. Maar ook in Amerika is het een logische keuze voor wie in alle luxe overal wil komen.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook