09/03/2012 By Redactie

Bentley SUV in Genève

Bentley toonde op de autoshow van Genève een proefballon voor haar eerste SUV, de EXP 9 F. Om de reacties te peilen. En die waren niet mals, zoals u zult begrijpen. Het is niet moeders mooiste.

Het was al eerder op internet te lezen dat Bentley werkte aan een SUV. We kunnen het ons in Nederland niet voorstellen, maar een monsterlijk grote auto met een twin turbo twaalfcilinder motor heeft wel degelijk een markt. Vooral in het verre Oosten, zo denken wij. Maar een filmpje op de Bentley website richt de auto op het zanderige Midden-Oosten, waar je met je valk nog lekker kunt jagen.

Design
Volgens het persbericht was de EXP 9 F voor de ontwerper een droomproject, omdat een geheel nieuw soort Bentley gecreëerd kon worden. Wat ons betreft heeft ontwerpdirecteur Dirk van Braeckel eerder een nachtmerrie laten ontstaan. De reacties in Genève waren naar verluid zo negatief dat hij weer naar de tekentafel is teruggestuurd.

De auto heeft uiteraard een grote Bentley grille en  koplampen met LED-verlichting. Daaronder vinden we luchtinlaten met een turbinemotief en lichtomlijsting. De 23 inch lichtmetalen wielen moeten ons doen denken aan de wielen met centrale moeren zoals die werden gebruikt door de Le Mans racers uit de jaren ’20.

Aan de achterzijde is een grote achterklep gemonteerd die in twee delen opent. Twee uitlaten met hetzelfde ontwerp als de luchtinlaten aan de voorzijde maken het beeld compleet.

Interieur
Een stuk enthousiaster worden wij van de binnenkant van de auto. Bentley maakt immers enkele van de fraaiste interieurs en gebruikt niets minder dan de beste materialen. Zacht leder wordt gecombineerd met zadelleer voor de achterkant van de stoelen en de laadruimte. De zijden vloermatten zijn omkeerbaar, zodat de chauffeur na een modderig uitje de boel niet al te vuil maakt.

Het rechtopstaande dashboard bestaat uit een groot stuk houtfineer. De middenconsole is niet alleen fraai, maar bevat ook handgrepen voor wanneer het er wat te ruig aan toe gaat.

Achterpassagiers kunnen zowel ontspannen als werken, want er is een tafeltje en een iPad of ander tablet voorzien. Natuurlijk zijn er drankjes voorhanden en een infotainment scherm waarop films te bekijken zijn.

Als extra kan de Bentley worden voorzien van picknickspullen, die op een railtje naar binnen schuiven. Mocht het regenen, dan zijn twee paraplu’s weggewerkt aan beide zijden van het bagagecompartiment.

Motor
De EXP 9 F is dus nog een concept car. Maar het valt wel te voorzien dat de Britten er hun 6.0 liter W12 motor in zullen stoppen. Deze is immers ook te vinden in de Continental modellen. Die overigens ook al vierwielaangedreven zijn. De twaalfcilinder moet ongeveer 600 pk en 800 Nm kunnen produceren en is gekoppeld aan een achttraps transmissie. Het is niet onmogelijk dat ook de nieuwe V8 motor in deze SUV zal worden gezet. Hoewel elke hoop op zuinigheid natuurlijk onredelijk zal zijn.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook