28/08/2013 By Redactie

Auto onderdelen sites

auto-onderdelen24Op internet zijn steeds meer auto onderdelen sites te vinden. Deze webshops zijn gespecialiseerd in het leveren van accessoires en vervangingsonderdelen voor uw auto. Over het algemeen zijn ze goedkoop doordat er geen fysieke winkels zijn. SUVLifestyle.nl bekijkt enkele grote aanbieders.

Diverse webshops, zowel nationaal als internationaal, dingen naar de gunst van de consument wanneer het gaat om het leveren van auto-onderdelen. Een snelle zoektocht vindt naast allerlei merk- en typespecifieke webshops sites als Auto-onderdelen24.nl, Carpartsdirect.nl, Mijnautoonderdelen.nl en Winparts.nl.

De vraag is natuurlijk: waarom zou u auto-onderdelen online kopen?

Goedkoper
De meeste consumenten brengen hun nieuwe auto naar de dealer en laten daar het onderhoud uitvoeren. De dealer heeft alle slijtage-onderdelen in voorraad en monteert altijd de juiste spullen. U heeft dus geen zorgen. Maar als een auto ouder wordt is dit een dure oplossing. Oudere auto’s hebben vaker zorg nodig. Eerst zijn de remblokken versleten, daarna begeeft de accu het en daarna weer een schakelaar. Als u de dealer alles laat bestellen weet u zeker dat u de hoofdprijs betaalt. Onderdelen via een webshop zijn vaak het goedkoopst. Deze ondernemers hebben geen duur pand en specifiek geschoold personeel en kopen in grote hoeveelheden in. De voordelen die dat biedt worden doorgegeven aan de consument. Een nadeel is dat vaak verzendkosten betaald moeten worden.

Meer keuze
Wanneer u een bepaald onderdeel zoekt heeft u bij de merkdealer soms weinig keuze. Een elektronisch of mechanisch onderdeel is er vaak maar in één variant, en dat is de het originele en dure deel. Een mogelijke uitzondering wordt gevormd door onderdelen die door de fabriek gereviseerd worden. BMW heeft bijvoorbeeld een programma waarbij ruildelen worden gereviseerd en onderworpen aan dezelfde kwaliteitseisen als een splinternieuw BMW onderdeel. Er rust dan ook een garantie op van 24 maanden. Delen die niet te reviseren zijn worden gerecycled.

Ook de kleinere webshops hebben soms niet zoveel keuze. Er zijn zoveel onderdelen, voor zoveel auto’s, dat u eigenlijk al blij moet zijn als u het onderdeel überhaupt vindt. Een voorbeeld: wij zochten een luchtmassameter voor een BMW X5 met V8. Sommige webshops hebben alleen die van Bosch met een prijs rond de € 209. Bij Auto-onderdelen24.nl vonden we dezelfde Bosch luchtmassameter voor € 154,98, maar ook typen van andere merken voor prijzen die zowel hoger als lager kunnen liggen. Meer keuze dus.

Gemakkelijk zoeken
Als u naar een onderdelenspecialist gaat kan deze ‘lastige’ vragen stellen. Natuurlijk moet u weten voor welke auto het onderdeel is. Maar of uw BMW een E53 of een E70 is, dat weten de meeste consumenten niet. Een webshop moet het zoeken dus gemakkelijk maken. Sites als het internationale Auto-onderdelen24.nl, dat voorkomt uit www.autoteiledirekt.de, laten u zoeken door het merk, type en de uitvoering te selecteren uit lijstjes. Dat gaat prima en uw keuze wordt in een cookie bewaard. De typisch Nederlandse sites doen daar een schep bovenop door u te laten zoeken op kenteken. Dat is de meest unieke identificatie voor uw auto. Helaas werkte het bij ons niet altijd. Carpartsdirect.nl deed er eindeloos over en bij Mijnautoonderdelen.nl werd de door onszelf geïmporteerde auto niet gevonden.

Als u een onderdeel niet kunt vinden of vragen heeft, dan moet de webshop daarmee kunnen omgaan. De meeste sites bieden de mogelijkheid een niet op voorraad zijnde onderdeel speciaal voor u te bestellen. Prima dus. Ook zijn de meeste sites bereikbaar voor technische vragen. Een gratis telefoonnummer is een prettige uitzondering. Zo rekent Winparts.nl, als u het nummer eenmaal gevonden heeft, 20 cent per minuut en Mijnautoonderdelen.nl 25 cent. Bij Auto-onderdelen24.nl lijken we helemaal niet te kunnen bellen. Zij hebben wel als enige een chatfunctie op de website.

Gemakkelijk betalen
Webshops kampen met twee problemen: ten eerste zijn veel consumenten nog huiverig voor online afrekenen, ten tweede is de bezorging soms lastig. Zo gaan ze hiermee om:

Om te beginnen moet de webshop zoveel mogelijk betaalmethoden op een veilige wijze ondersteunen. In Nederland is iDEAL erg bekend en vertrouwd. Maar u moet ook kunnen betalen met een credit card, PayPal, overboeking of BanContact / MisterCash (voor België) of Sofort (voor Duitsland). Nieuw is betalen achteraf. Heel veilig, maar eigenlijk een soort lening. Bedrijven als Klarna en Afterpay voeren dit soort betalingen voor de webshop uit. SUVLifestyle.nl adviseert iDEAL of PayPal te gebruiken. Bij een bankoverschrijving treedt vertraging op.

Voor wat betreft de bezorging geldt dat er vaak verzendkosten berekend worden. De webshop moet immers de verzending betalen. Reken de verzendkosten dus mee als u wilt weten wie echt de goedkoopste is. Bestelt u meerdere onderdelen tegelijk, dan betaalt u slechts éénmaal verzendkosten. Boven een bepaald bedrag is de verzending meestal gratis.

Veel shops sturen de spullen op zodra ze geleverd kunnen worden. Als u niet thuis bent wordt het pakket de volgende dag aangeboden. Bij PostNL kunt u het pakket later afhalen op het postkantoor. Bij een enkeling kunt u de bestelling op het kantoor van de ondernemer afhalen. Dat kan handig zijn als u toevallig in de buurt woont.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook