4×4 Offroad Rijden

01/06/2018 By Redactie

4×4 Offroad Rijden

Wat is 4×4 off-road rijden?

Een rit in een vierwiel aangedreven voertuig over een onverhard parcours is een super leuke en spannende uitdaging, waarbij je stuurkunsten en behendigheid op de proef worden gesteld en je concentratievermogen tot het uiterste wordt getest. Hellingen, modder en kuilen: tijdens deze spectaculaire belevenis word je geconfronteerd met de grillen van de natuur en met de mogelijkheden van je 4×4 terreinwagen.

 

Waar kan je 4×4 off-road rijden?

 

In Nederland is men voor wat 4×4-plezier aangewezen op wat boeren landpaden en bosroutes. Bij teveel gebruik en vooral bij misbruik (beschadigen van de natuur etc.) van deze paden en routes zal sluiting snel volgen. De echte 4×4-rijder zal dus in Nederland niet veel te vinden zijn. Buurland België denkt daar wat anders over na, die kent een paar mooie officiële terreinen zoals, Sclayn en Bilstain waar één of meerdere dagen gereden kan worden. Voor het rijden van meerdaagse routes zal al snel naar Frankrijk of zuidelijker moeten worden uitgeweken.

 

Welke modellen worden gebruikt voor 4×4 off-road rijden?

TOYOTA LAND CRUISER

Denk aan autorijden op wild terrein en je komt al snel uit bij de Toyota Land Cruiser. Deze Japanse auto is een begrip op het gebied van offroad rijden. De afgelopen jaren is de kwaliteit, grote, het aantal opties en prijs van de Land Cruiser omhoog geschoten. Om over het meest ruwe terrein of het allerslechtste stuk weg te rijden ontwikkelde Toyota een speciaal systeem. Zo is het onder andere mogelijk om een functie aan te zetten die een deel van het achterwiel van de auto afremt en ervoor zorgt dat de draaicirkel van de Land Cruiser zich extra kan aanspannen.

JEEP GRAND CHEROKEE OVERLAND

De Jeep Grand Cherokee is een van de paradepaardjes van het Amerikaanse Jeep. Dit automerk afkomstig uit de Rust Belt, de industriegordel van de Verenigde Staten, is zo sterk als het staal uit diezelfde streek. De Grand Cherokee Overland combineert de dapperheid en paardenkracht voor het echte offroad werk met comfort, luxe en toegankelijkheid. Van leren bekleding tot verwarmde stoelen. De velgen zijn standaard 18-inch en geven de Jeep naast een robuuste ook een sportieve uitstraling.

MERCEDES-BENZ G500

De G-serie van Mercedes-Benz werd in de jaren ‘70 ontwikkeld voor internationale krijgsmachten. En dat is te merken. De huidige versie van de Duitse auto is in veel opzichten nog hetzelfde: van het pantser stevige frame tot de solide as. Maar dan zijn er top notch technologie, luxe en leren beleding aan toegevoegd. De Benz G500 is een grote speler met enorm veel kracht en mogelijkheden en kan gemakkelijk de strijd aan met andere toppers binnen het offroad segment. De prijs van de stijlvolle Duitse krachtpatser is echter voor veel autoliefhebbers een afknapper, want de G500 gaat vaak pas vanaf minimaal 150.000 euro over de toonbank.

CHEVROLET COLORADO ZR2 SPORTS

Deze Chevy Colorado is een van de meest toegankelijke offroad auto’s van het moment. De truck komt in verschillende uitvoeringen, van vrij basic tot zeer luxe. Het tractiecontrolesysteem, ook bekend als Tractie Controle Systeem (TCS), maakt van de Amerikaanse auto een echte offroad koning. Dit is een essentieel onderdeel van veel 4×4 toppers, waar de Chevrolet Colorado ZR2 zeer zeker tot gerekend kan worden.

FORD RAPTOR

Toen de Ford Raptor in 2010 voor het eerst werd gepresenteerd trok hij gelijk de aandacht. Op dat moment was het een uniek type binnen de high-speed offroad auto’s. Zeven jaar later is het nog steeds een van de beste offroad auto’s verkrijgbaar. Voor een grote terreinwagen is de Ford Raptor enorm snel en de dikke banden en suspension maken de 4×4 ook nog eens ideaal in de modder.

 

Welke 4×4 modellen zijn van 2018?

SsangYong Musso Sports:

Musso is het Koreaanse woord voor neushoorn. Daarmee is duidelijk dat de SsangYong Musso Sports kracht en respect wil uitstralen. De nieuwe generatie van de pick-up staat op de architectuur met gescheiden ladderchassis van de Rexton. Hij heeft een 181 pk en 400 Nm sterke 2.2 e-XDi-turbodiesel in de neus of een 2.0 GDi op benzine met 225 pk. De diesel is verkrijgbaar met vierwielaandrijving, een reductiebak en een vergrendelbaar differentieel. In zijn beste vorm kan de pick-up met dubbele cabine en 5 plaatsen een last van 3 ton slepen. Het utilitaire model is verder uitgerust met de rijhulp systemen en het infotainment van een SUV. De Musso Sports komt in de tweede helft van het jaar op de markt in Europa. Later komt nog een verlengde variant van 5,4 meter lang met een nuttig laadvermogen van minstens één ton.

 

Brabus 550:

De Brabus 550 Adventure is een 3 ton zwaar gevaarte dat 550 pk verdeelt over zijn vier wielen. Hij is klaar voor het avontuur, maar ook in staat tot vlotte acceleraties. En hij biedt veel comfort. Brabus heeft de Mercedes G 500 4×42 opgevoerd, van 422 naar 550 pk. De 4.0-V8 biturbo ontwikkelt bovendien 800 Nm. Ondanks zijn 3 ton kan deze extreem gespierde G-Klasse van 0 naar 100 km/h sprinten in 6,7 seconden. En zijn hele avontuurlijke uitrusting zit er niet op voor de schijn. Hij kan echt de moeilijkste omstandigheden aan dankzij zijn schijnwerpers, zijn buffelvanger en zijn lier vooraan. Om het wildkamperen comfortabeler te maken, is hij uitgerust met een tv-tuner en een dvd-speler, zodat je niet verplicht bent om je avond aan het kampvuur door te brengen. Het speeltje kost een half miljoen euro.

 

Bekende 4×4 evenementen

Terrein rijden in Nederland wordt steeds moeilijker. Er zijn nog maar enkele locaties waar vrij gereden kan worden en nog enkele waar in clubverband zo af en toe wat georganiseerd wordt. De ANVT en diverse merkenclubs organiseren in Nederland meerdere keren per jaar een evenement.

De organisatie ”De Land Rover Club Holland” bestaat dertig jaar en dat laten ze niet ongemerkt voorbij gaan. Wat is er allemaal te doen? Beter kun je je afvragen, wat niet! Een handjevol hints zullen we je vast geven: LR Food Trucks tijdens de opening (eerste Food Truck Festival ter wereld met uitsluitend Land Rovers), Clubshop, Diverse Offroad Tracks, LRCH Plaza Goodiebag?, Gymkhana, Gave off-road routes door Drenthe, Trial Parcoursen, Kids Playground Sortout, Club BBQ?, Workshops op het terrein, LRCH Challenge en verder ongeveer alles wat je zelf niet kunt bedenken!

Naast de spannende nationale evenementen, kennen we natuurlijk ook de internationale evenementen. De meest bekende 4×4 evenement is de Camel Trophy, die tegenwoordig niet meer onder die naam wordt gereden. Toch heeft Landrover een nieuwe uitdaging opgezet onder de naam “G4 challenge“, een offroad– en sportieve tocht die op vier continenten plaatsvindt. De G staat voor Global en de 4 dus voor de 4 continenten die doorkruist zullen worden. De deelnemers uit 16landen worden niet alleen getest op hun terreinvaardigheden, maar ook op hun uithoudingsvermogen, intelligentie, initiatief en teamgeest. De tocht zal vijf weken in beslag nemen.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook