» 4×4 begrippen

In de folder van uw terreinwagen of SUV staat meestal een opgave van de terreincapaciteiten. Bekijk deze eens goed: u begrijpt dan waarom een kennis zorgeloos over de hobbels rijdt, en u niet. Of andersom natuurlijk. Als voorbeeld nemen we enkele Land Rovers.

Land RoverDefender 90 doorwading

vrijloophoeken

De voorste vrijloophoek of inloophoek (Engels: approach angle) bepaalt hoe steil de helling is waar de auto tegenop kan rijden. Deze is voor de Land Rover Discovery II 30 graden en voor de Discovery 3 zelfs 37 graden. De Defender 90 met de grootste banden eronder haalt echter 50 graden! Bovendien heeft de stoere Defender een simpele stalen balk als bumper, de sjiekere Discovery bezit in kleur gespoten kunststof bumpers. Onnodig te zeggen dat een flinke helling de Disco-rijder een stuk meer zorgen zal baren.
Hetzelfde geldt voor de achterste vrijloophoek of uitloophoek (Engels: departure angle). Deze is voor de Discovery 25 graden, voor de Discovery 3 30 graden. De Defender haalt 50 graden. Soms is niet eens de achterbumper, maar bijvoorbeeld de benzinetank het beperkende punt. Bij auto’s met een trekhaak zal deze bijna altijd de uitloophoek doen toenemen. Dat is niet erg, want in zand of modder sleept de trekhaak er gewoon doorheen.

klimhoek

De klimhoek (Engels: breakover angle) bepaalt de grootste hobbel waarover de auto kan rijden. Bij lange of lage 4×4’s komt de onderkant van de auto eerder contact met de grond, en in extreme situaties hangen alle wielen los, met de buik op de hobbel. Bescherm eventueel de zijkant van de auto met side bars (geen treeplanken!) en de onderkant met stalen platen.

waaddiepte

De opgegeven waaddiepte is meestal redelijk theoretisch. Land Rover geeft 50 tot 70 cm op. De meest beperkende factor is de luchtinlaat. Als deze onder water komt, is het afgelopen met de motor (en goed ook!). Bedenk dat bij het doorwaden van water een boeggolf wordt gemaakt.
Wilt u door heel diep water? Dat kan: monteer een snorkel. De motor blijft lopen, maar u zou weleens natte voeten kunnen krijgen. Deuren zijn namelijk niet waterdicht.
Een ander punt van aandacht is de ontluchting van de differentieels. Hierdoor komt water bij de olie, wat uiteraard niet goed is. Bij regelmatige doorwadingen moet u dit regelmatig controleren of de ontluchtingen van de assen tussen en versnellingsbak en de brandstoftank omhoog brengen.

Range Rover doorwading Marokko

bodemvrijheid

Bij het meten van de bodemvrijheid (Engels: under axle of ground clearance) kijken we naar het laagste punt van de auto. Dat is 21 cm voor de Discovery II, 24 cm voor de Discovery 3 en 24,5 cm voor de Defender. Weinig verschil dus. Let op dat het verhogen van de auto meestal geen effect oplevert: alleen grotere banden willen nog wel eens helpen.
Wanneer u de plaats van het de differentieels weet, kunt u soms stenen e.d. omzeilen door iets links of rechts van het midden over het obstakel te gaan.

hellingshoek

Als extraatje iets over de hellingshoek (Engels: traverse). Deze is voor de Land Rovers rond de 30 graden. Stel u voor dat u langs een dijkweg rijdt, maar dan wel onderlangs. De auto helt dan sterk naar één kant. Dat voelt meestal veel enger dan het in werkelijkheid is. Let wel op de ondergrond: in zachte modder kan een voorwiel wegzakken, zodat de hele auto toch omkiepert.

COMMENTS

Geef een reactie

Onderdelen (o.a. Jeep)

Autodoc.nl

Auto interieur reiniging

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook