02/09/2011 By Redactie

SUVrit: Moab – Fins ’n Things

Eén van de leukste trails in Moab is volgens mij Fins ’n Things. Niet dat ik ze allemaal gereden heb. Maar het is een 4×4 trail dat over het typische slickrock terrein gaat. Behalve de aanwezigheid van een kampeerterrein zie je verder geen gebouwen, alleen maar natuur. Bovendien is het trail zelf uitdagend zonder erg gevaarlijk te zijn.

Ook erg fijn aan het trail is dat het niet moeilijk te volgen is. De plaatselijke 4×4 club, de Red Rock Four Wheelers, hebben het trail in onderhoud en zorgen dat er voldoende bordjes en markeringen op de rotsen aanwezig zijn. In dit geval volg je op de rotsen geschilderde stegosaurussen. Het trail is met een gehuurde Jeep Wrangler uitstekend te doen. Deze zijn in Moab vrijwel allemaal voorzien van een 2,5 inch lift kit. Niet extreem, maar net genoeg voor dit werk. Wel zijn op de rotsen overal slijtsporen te vinden van mensen die het in grotere 4x4s geprobeerd hebben. Een Jeep Grand Cherokee of Land Rover Discovery 3/4 kan dit trail wel rijden, maar waarschijnlijk met enige schade aan voor- of achterbumper.

Het trail begint in het Sand Flats Recreation Area, waar toen ik er was een vergoeding van $5 betaald moest worden. Daarvoor krijg je wel een kaartje waarop het trail is aangegeven. Rij dan over Sand Flats Road naar kampeerterrein D. Er zijn twee secties. Na het eerste deel kom je weer op Sand Flats Road en rijd je naar een rots die eruit ziet of er een duikplank op gemonteerd is. Dit is diving board rock. Daar gaat het trail verder met een tweede, langere en lastiger lus.

Hier is een link naar de startlocatie.

Het trail zelf zal ik niet in detail beschrijven, daar zijn boeken voor. Wel is het vooral de eerste keer erg spannend. Als Hollander zijn we niet zo gewend aan rotsen, en al helemaal niet aan de steile ‘vinnen’ waaraan dit trail zijn naam ontleent. Het lijkt dan ook onmogelijk dat de 4×4 recht tegen een rots kan oprijden. Maar het blijkt te kunnen. Gebruik wel de lage gearing, eerste versnelling en verlaag de bandenspanning aanzienlijk. Daardoor hebben de banden beter grip op de rotsen. Bij steile afdalingen is bijremmen noodzaak. Je moet erg voorzichtig naar beneden, anders klapt de voorkant in het zand of, erger, op de rotsen. Bekijk onze video-impressies!


Een impressie van het trail.


We lopen door een lastige afdaling heen.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook