17/10/2012 By Redactie

OiLybia Rally du Maroc 2012

Op dit moment, van 13 tot en met 20 oktober 2012, vindt in Marokko de OiLybia Rally du Maroc plaats. In een karavaan van wel 800 mensen rijden journalisten, teamleden, monteurs en de 279 deelnemers off-road door dit mooie land. De rally is met 190 voertuigen goed gevuld. Hieronder vinden we de gebruikelijke rallyauto’s, trucks, quads en motorfietsen. Opvallend is de deelname van een aantal Dakar helden. Zij gebruiken de rally of als oefening, of als alternatief omdat zij liever in Afrika rijden dan in Zuid-Amerika.

Op het motorfront is het grote nieuws de officiële terugkeer van Honda. Na een afwezigheid van 23 jaar hebben de Japanners van HRC de rally van Marokko gekozen voor hun terugkeer naar de Rally Raid. De motoren van Honda wonnen in 1981 voor het eerst en vanaf 1986 elk jaar, totdat de fabrikant zich terugtrok. Nu wil men met een nieuwe CRF450 Rally motor deelnemen, een motor die rechtstreeks is afgeleid van de overal verkrijgbare CRF450X.

Bij de auto’s en trucks vinden we veel bekende namen. Zo is het Dakar-winnende Mini X-Raid team aanwezig, net als de auto’s van Team Monster Energy X-Raid, Overdrive Racing, Team Mitsubishi Petrobras en het Riwald Dakar team, met Bernhard ten Brinke / Baumel die de 2011 editie wonnen. Andere Nederlandse namen zijn Peter van Merksteijn (foto), Erik van Loon, Mark Wams, Evert Kroon en Herman Vaanholt. Bij de Belgen is Eddy Chevalier de bekendste naam. Hij rijdt net als Van Merksteijn in een Toyota van het Overdrive Racing team.

De vrachtwagens zijn sterk vertegenwoordigd met de teams van De Rooy (Gerard de Rooy en Tom Colsoul), Hans Bekx, Ginaf Rally en X Dakar. Denk aan namen als Wouter Rosegaar, Frits van Eerd, Johan van de Ven en Eimbert Timmermans. Onze persoonlijke favoriete is er ook weer: de aantrekkelijke Portugese Elisabete met haar MAN.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook