15/08/2012 By Redactie

Nieuwe Range Rover getoond

Land Rover heeft de eerste beelden vrijgegeven van de lang verwachte opvolger van de Range Rover. Na alle spyshots kunnen we dan eindelijk zien hoe het topmodel eruit ziet.

Waar wij persoonlijk al een beetje bang voor waren is gebeurd. De auto heeft een nieuw soort agressieve koplampen waardoor hij iets weg heeft van een Ford Explorer. Erger nog, van binnen lijkt het wel een Evoque.

De belangrijkste wijziging betreft natuurlijk de afslankkuur. De nieuwe Range Rover weegt ongeveer 420 kilogram minder, vooral door de inzet van veel aluminium. Het onderstel is ook grotendeels van dit lichte metaal gemaakt. Dan nog is het leeggewicht van de SUV ongeveer 2.150 kg.

Bij nadere beschouwing van het uiterlijk zijn de kenmerkende kieuwen gebleven, net als een herkenbare grille en de zwarte raamstijlen die voor een ‘floating roof’ zorgen. Dat dak kan nu naar het schijnt in een andere kleur besteld worden dan de rest van de auto. De voorruit staat zo te zien ook duidelijk schuiner. De auto is iets lager en de achterdeuren zijn groter. Hierdoor is achterin stappen gemakkelijker geworden. Ook is de beenruimte toegenomen. Beide zaken waren in het huidige model ook niet het sterkste punt.

Binnenin lezen we dat de nieuwe Range Rover het ‘elegante en eenvoudige’ interieurontwerp van de Evoque heeft geleend. De interieurkwaliteit zou bovendien verbeterd zijn. Dat lijkt me knap, want ik had een Range Rover Vogue en daar was het geheel met leder beklede dashboard met kersenhouten inleg en gerubberde knoppen al niet meer te verbeteren. Het in de Evoque al vrij kleine navigatischerm schijnt ook hier aanwezig te zijn. Het is een touch-screen systeem met knoppen er omheen.

Achterin schijnt het wel veel mooier geworden te zijn. Maar dan moet u wel een Executive Class pack nemen. Dat omvat een met hout beklede middenconsole en massagestoelen. Achterin dus.

Nog verder naar achteren is de in twee delen gesplitste achterklep gebleven. Alleen is deze nu elektrisch bediend. Het onderste deel is korter, zodat het gemakkelijker is om iets binnenin te leggen. Hopelijk is er nog wel genoeg ruimte om op de achterklep te zitten. Tailgaten met een Range Rover, dat vond ik leuk.

De rijeigenschappen zullen wel verbeterd zijn. Het luchtveringssysteem is aangepast en een hoop minder gewicht scheelt altijd. De instapmotor is met 270pk uit een V6 diesel al niet slecht. Direct daarna komt de TDV8, wat ons betreft de fijnste motor. Uiteraard zullen de benzine V8s blijven. Amerika, China en dat soort landen houden daarvan. Maar er is sprake van een 3.0 liter supercharged V6 benzinemotor en een hybride model.

De kopers van de nieuwe Range Rover zullen vast en zeker nog minder in het terrein komen. Maar het kan. Er zijn vergrendelbare centrale en achterste diffs, de waaddiepte is een meter en het Terrain Response systeem is ook verbeterd.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook