10/05/2011 By Redactie

Elektrische safari Land Rover

Electrische safari Land Rover Defender

Land Rover South Africa heeft een interessant conceptvoertuig aangekondigd. Het is een elektrische safari-auto. Het voertuig is ontwikkeld door de lokale Land Rover specialist Barker Performance Products, met ondersteuning van Land Rover product specialisten. Het voertuig is in mei 2011 voor het eerst getoond tijdens een toerisme-evenement in de stad Durban.

Een elektrisch safari-voertuig is natuurlijk ideaal. De voertuigen leggen per dag geen enorme afstanden af. Met elektromotor rijdt het voertuig vrijwel geluidloos en is er absoluut geen uitlaatgas of andere emissie. Dit geeft de inzittenden in elk geval het gevoel dat zij goed bezig zijn voor de natuur.

De Land Rover Defender wordt elektrisch aangedreven door accu’s van Axeon. De motor is luchtgekoeld en levert 59 kW. Dat is voldoende voor 330 Nm koppel. Het systeem heeft naar het schijnt weinig moeite met de (beladen) zware Land Rover en diens vierwiel aandrijfsysteem. Belangrijk was dat het pakket in de motorruimte van de Defender moest passen. Zo blijven de grondspeling, waaddiepte en de interieurruimte (voor de betalende passagiers) intact. 

Het voertuig kan ongeveer 80 km afleggen op een acculading, met een reserve van 20 km. Dit is voldoende voor een game drive van acht uur, veel meer dan u of ik ooit achter elkaar gedaan hebben. Volgens Land Rover testers van de Gerotek Vehicle Testing faciliteit bij Pretoria is de elektrische aandrijving nuttig, omdat de stille motor het mogelijk maakt de dieren dichter te benaderen.

Conventionele Land Rover op safari met ongeïnteresseerde leeuwen

Nu heeft ondergetekende aardig wat safari-ervaring, en ik kan u vertellen dat die dieren echt niet op of om kijken als er een nagelende Land Rover of LandCruiser aan komt. Ik heb zelfs gezien dat leeuwen een Land Rover als dekking gebruiken om dichter bij impala’s te komen.

Ook het eco-effect is wat overtrokken. Er zijn slechts weinig safarivoertuigen en er is heel veel groen omheen, dus dat beetje CO2 wordt heus wel opgenomen. Maar toch juichen wij het concept toe.

Onderdelen (o.a. Jeep)

Onderdelenlijn voor gebruikte, tweedehands, revisie en nieuwe auto-onderdelen

www.topautoonderdelen.nl

Facebook